Томас Хигинс

Партньор

Томас Хигинс е предприемач и специалист по управление на фондове и икономическо развитие с повече от 20 години опит в компании в различни отрасли в Централна и Източна Европа.

От 1993 до 2005 г. е Управляващ директор и Главен инвестиционен директор на Българо-американския фонд за инвестиции (БАИФ), където е натрупал опит в инвестирането и развитието на български малки и средни предприятия. Томас е бил и изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка (БАКБ), стартираща инвестиция от страна на БАИФ, насочена към квази-капиталови заеми за малки и средни предприятия, която носи възвращаемост от 42 пъти първоначалната инвестиция. 

През 2005 г. той съосновава “Болкан аксешън фънд” (в момента Axxess Capital), инвестиционен фонд за частни капиталови инвестиции и мецанин инвестиции в размер на 110 млн. евро, насочен главно към подпомагане на успешното регионално развитие на български и румънски компании.

Томас е заемал значителни лидерски позиции в бизнес обществото, които към момента включват членство в борда на директорите на „Американския университет в България“, „Комисия Фулбрайт“ и „Заедно в час“

Г-н Хигинс е завършил MBA в Kellogg School of Management, Northwestern University, и владее английски и български език.

Проекти и отговорности: като партньор в Empower Capital, Томас е ангажиран със сделките и развитието им